Nagelaandoeningen

De meest voorkomende nagelaandoeningen, oorzaken en behandeling. 

KalkNagel 

Een kalknagel ontstaat door een opeenstapeling van meerdere hoornlagen. De nagel ziet er erg verdikt uit en heeft een geel/bruine verkleuring. De nagel is dus helemaal niet meer doorzichtig en kan ook een grillige groei aannemen in de vorm van een klauw. Een kalknagel is geen schimmelnagel, maar kan wel een bron voor een schimmelnagel zijn.

Oorzaken:

 • Door een harde klap of stoot
 • Ouderdom
 • Verkeerde tenenstand door een hallux valgus of een hamerteen
 • Slechte doorbloeding
 • Voedingstoornis
 • Hormonale stoornis

  Behandeling
  De behandeling bestaat uit het in toom houden van de verdikking door middel van het dunner frezen van de nagel om mogelijke gevolgen te vermijden. Een mogelijk gevolg is het loslaten van de nagel.
   

  schimmelnagel 

  De schimmelnagel  is een schimmelinfectie in teen- of vingernagels en heeft een doffe, brokkelige nagelplaat die geelbruin kan verkleuren. Vaak is een onychomycose bij teennagels het gevolg van een voetschimmel, af en toe kunnen ook de vingernagels geinfecteerd raken.

  De schimmel nestelt zich onder de huid aan de nagelwortel en dringt de verhoornde nagelplaat binnen, waardoor deze tenslotte verweekt. De nagel raakt los van het nagelbed en er wordt een overmaat aan dik, verkleurd (wit-geel tot zwart-bruin) kruimelig hoorn gevormd.
  Een schimmelnagel mag u niet vijlen !! Het vijlsel kan schimmelsporen bevatten waarmee u gezonde nagels of andere personen kunt besmetten.

 • Oorzaken:

 • Men kan er een aanleg voor hebben
 • Na bepaalde infectieziekten
 • Bij beschadiging van de nagel
 • Gebruik van antibiotica
 • Knellende schoenen
 • Overmatige voettranspiratie
 • Zeepresten en het niet goed afdrogen van de voet
 • Slechte voet- en nagelhygiëne
 • Cliënten die al met een voetschimmel zitten
 • Diabetes mellitus
 • Stofwisselingsziekte

   

  Behandeling
  Een eerste manier is om het aangetaste weefsel zo veel mogelijk weg te frezen en daarbij wordt er een gezond stukje nagel mee weg gefreesd omdat daar de schimmelsporen zitten.

  Om een snellere genezing te bekomen is het van groot belang om de aangetaste nagel lokaal te behandelen. Dit kan gebeuren door de nagel te bedruppelen met een schimmelremmend/dodend product.           
  Net zo belangrijk is de schoenen sokken ook te behandelen met schimmelspray.
  Evt is het ook mogelijk weer een gelnagel  erop te plaatsen mits er nog één derde nagel aanwezig is zodat het weer netjes oogt. Nadeel is wel weer dat deze bij elke behandeling er weer af moet vanwege de schimmel.

  Ingroeiende nagel 

  Ingroeiende teennagels (vaak aan de grote teennagel) zijn een pijnlijke aandoening die zo snel mogelijk moet worden verholpen. Wij geven u tips om te voorkomen dat uw nagels gaan ingroeien, en laten zien wat de pedicure voor u kan betekenen om snel van de pijn te worden verlost.

  De grootste risicofactoren voor het ontstaan van ingroeiende teennagels is druk door slecht passende schoenen, het verkeerd - te kort - knippen van nagels en een weke nagelomgeving door veel baden of transpiratie. Zijwaartse druk van te smalle schoenen dringt de nagelwal over de nagel heen. Bovenwaartse druk door schoenen met te weinig ruimte in hoogte voor de tenen, duwt de nagel dieper in het nagelbed.
  Zij dienen altijd minimaal 1 millimeter uit te steken voorbij de teentoppen. Een ander veelgemaakte fout is, dat men de hoek van de nagel schuin weg knipt. Dit om direct pijnverlichting te geven. Hierdoor kan de nagel steeds dieper in het zachte weefsel van de nagelwal binnendringen. Vaak is er ook nog sprake van een beschadiging door knippen, waardoor zich als het ware een scherpe splinter vormt welke nog makkelijker in het zachte weefsel dringt.
  Verloop
  In veel gevallen speelt meer dan één van de zojuist genoemde factoren een rol. Wanneer uiteindelijk de nagel dieper in het zachte weefsel binnendringt, ontstaat er een ontsteking. De huid wordt dan rood, glanzend en gespannen. Een kloppende pijn in de teen die gevoelig is bij de minste aanraking is het gevolg.

  U wordt geadviseerd niet zelf langdurig te proberen een ingroeiende nagel te behandelen. De pedicure heeft daartoe instrumenten en medicamenten en kan er voor zorgen dat de nagel optimaal glad wordt gemaakt en eventueel dunner gefreesd. Bovendien kan de pedicure er voor zorgen dat de nagel drukvrij komt te liggen. Verder zijn er diverse technieken voorhanden om herhaling van ingroeien te voorkomen en te herstellen zoals nagelregulatie

  Dit gaat zeker op voor een ingroeiende nagel. Wanneer u aandacht schenkt aan de volgende punten kunt u deze pijnlijke aandoening voorkomen:

  Oorzaken:

 • knip teennagels altijd recht en niet te kort
 • knip nooit hoekjes van de teennagel rond af
 • draag schoenen die voldoende ruimte bieden aan de tenen, zowel in breedte als in hoogte
 • heeft u teennagels die de neiging hebben aan de zijkanten naar binnen te krullen, laat een pedicure u dan adviseren over de mogelijkheden om de nagelgroei te reguleren.

  Tenslotte adviseren wij u om niet te lang te wachten met een bezoek aan de pedicure na de eerste symptomen van een ingroeiende nagel. Dit om pijnlijke ontstekingen te voorkomen.  
 • Tunnelnagel 

  De zijkant van de nagel krult naar binnen, dit kan zowel eenzijdig als aan beide zijden plaatsvinden. Dit krullen kan in een lichte vorm zijn echter de nagel kan zo rondkrullen dat de nagel volledig rond komt te liggen en beide zijden elkaar aanraken. Wordt hierbij het nagelbed ingeklemd dan kan dit pijnlijk worden. De oorzaak kan liggen bij het dragen van te nauwe schoenen maar kan ook erfelijk zijn. Uit onderzoek is gebleken dat een vitamine B12 tekort hier mogelijk een rol in speelt.

  De pedicure kan de nagel afvlakken. Eventueel kan gekozen worden voor een nagelbeugel met de bedoeling de nagel tijdens het groeien te corrigeren in een plattere vorm.

   

   

  WILDE-PEDIQUE  PLUS 

  Moderne cosmetische teennagelcorrectie

  Heeft u er wel eens bij stilgestaan dat onze voeten, dag in dag uit, het volledige lichaamsgewicht moeten dragen? U zult begrijpen dat onze voeten, letterlijk en figuurlijk, constant onder druk staan. Voeg daar eventueel nog verkeerd gekozen schoeisel met onvoldoende verluchting en zweetvoeten tot gevolg aan toe en u begrijpt dat er werk aan de winkel is.

  We verlangen allemaal naar mooie en verzorgde voeten waarmee we kunnen uitpakken. De nieuwste ontwikkelingen en moderne technieken laten ons momenteel toe naar blijvende, individuele oplossingen te zoeken binnen het kader van de cosmetische voetverzorging. WILDE-PEDIQUE plus is een professioneel concept waarmee beschadigde teennagels gecorrigeerd kunnen worden en waarmee een blijvend en perfect resultaat nagestreefd wordt. 

  Wat verstaan wij onder een “Moderne teennagelcorrectie”?

  Met WILDE-PEDIQUE plus kunnen teennagels geheel of gedeeltelijk hersteld worden op een cosmetisch verantwoorde wijze.

  WILDE-PEDIQUE plus is een 1-Fase lichthardende kunststof die, na oordeelkundig aangebracht te zijn, onder een speciaal hiervoor ontwikkelde Polymerisatielamp uitgehard dient te worden. WILDE-PEDIQUE plus is een bijzonder elastische kunststof die zich optimaal aanpast aan alle bewegingen van de voet of de teennagel,

  Dit betekend dat een voetnagelcorrectie met WILDE-PEDIQUE plus op geen enkele wijze als storend ervaren wordt. WILDE-PEDIQUE plus past perfect bij uw natuurlijke nagel. Het spreekt bovendien vanzelf dat WILDE-PEDIWUE plus eveneens kan aangewend worden om bij verkleurde teennagels een kleurcorrectie uit te voeren. 

  WILDE-PEDIQUE plus kan eveneens afgewerkt worden met een glanzende eindlaag. Hiervoor wordt LCN-Sealant gebruikt. Bovendien bestaat ook de mogelijkheid om voor een gekleurde eindlaag te kiezen. 

  WILDE-PEDIQUE plus & Nabehandeling

  Het spreekt vanzelf dat WILDE-PEDIQUE plus samen met de natuurlijke nagel zal uitgroeien. In normale omstandigheden zal dit na verloop van circa 10 maanden het geval zijn. Daarom dient WILDE-PEDIQUE plus regelmatig bijgewerkt te worden (refill). 

  WILDE-PEDIQUE plus & French look

  WILDE-PEDIQUE plus kan eveneensgecombineerd worden met alle moderne laktechnieken. Vooral de combinatie met de trendy “French Look”is bijzonder geslaagd. Om dit effect te verkrijgen wordt WILDE-PEDIQUE plus “Pink”aangewend in combinatie met een “FM Pearl White”.

   

   

   

  © copyright 2008 - Maxis Bodycare - All rights reserved - Webdesign: Henry van der Steen